Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Perth – město whisky a udatných horalů

Perth je přístavním městem a zároveň centrem hrabství Perthshire, které je osídleno již po dlouhých osm tisíc let. A není divu, zdejší krajina je nejen krásná, ale také hojně úrodná. Udržovaná pole lemují bujné lesy, kopce i hory, městem protéká řeka Tay. 

Něco málo z historie

Původně bylo město osídleno Římany a Pikty, později Kelty. Všichni využívali strategické polohy a s tím spojené bezpečnosti a úrodnosti zdejšího kraje. Ve 12. století bylo město povýšeno na královské. A i když jej v roce 1210 postihly záplavy, které zničily téměř všechno, město se brzy vzpamatovalo a navzdory tomu ve 12. a 13. století nejvíce prosperovalo. Rozvíjel se obchod, průmysl, stavělo se a přicházelo sem stále více nových obyvatel. Město si vysloužilo i nepříliš dobrou pověst díky vraždě krále Jakuba I., ke které došlo v místním Dominikánském klášteře v roce 1437. Památek se z tohoto období příliš nedochovalo. To proto, že v roce 1559 vystoupil John Knox v kostele St. John´s s řečí proti obrazům, sochám a umění vůbec. Vzbouření lidu, které poté následovalo, nenechalo kámen na kameni a byla zničena většina uměleckých děl a čtyři městské kláštery navrch. V sedmnáctém století prochází město úpadkem, ze kterého se však o století později vzpamatovává a začíná znovu prosperovat.

Současnost

Město si zachovalo svou původní tvář a zároveň se stalo moderním centrem pulsujícím životem. Najdete zde nespočet galerií, muzeí, dobrých restaurací i útulných hotelů. Chcete-li se vydat na toulky za minulostí, pak docela jistě nevynechejte návštěvu již zmíněného kostela St John´s, který byl založen v roce 1126 králem Davidem I. Dnešní stavba je však z patnáctého století a v letech 1923-1928 byla přestavěna na kapli s památníkem obětem války. Otevřeno je od pondělí do soboty od deseti do čtyř hodin odpoledne, v neděli od půl jedné do dvou a vstupné je zdarma. Balhousie Castle, který pochází z osmnáctého století a byl původně v majetku hraběte z Kinnoull a v devatenáctém století prošel náročnou rekonstrukcí, při níž byl rozšířen je dnes sídlem centrály a muzea vojenské jednotky Black Watch. V muzeu najdete vše, co se k této skupině nazývané podle barvy svého tartanu vztahuje. Prohlédnout si tak můžete dobové uniformy, zbraně, nejrůznější dokumenty, obrázky a fotografie. Vstupné je zdarma a otevřeno je od deseti hodin do půl páté odpoledne. Vše o historii města, umění i zmínky o tom, jak se vyvíjela zdejší skotská krajina, naleznete v budově umělecké galerie a muzea. Kromě tradičních expozic můžete navštívit i tu o národním nápoji. Výstava mapuje výrobu whisky po celá staletí až do současnosti. Whisky je mimochodem velmi výnosným artiklem, který stále dává práci mnoha obyvatelům Perthu.

Až vás přestanou bavit výlety do minulosti, pak se projděte v jedinečných zahradách Branklyn, které jsou plné nejroztodivnějších rostlin. Za zakrslými rododendrony, alpskými květinami, bylinkami i rašeliništními rostlinami se sem sjíždějí ti nejuznávanější botanici z celého světa. Za přírodou se můžete vydat i do zdejších parků North Inch a South Inch. V Severním parku se dnes konají sportovní utkání, i když o několik století dříve se zde strhla obrovská bitva mezi šedesáti muži ze dvou znesvářených klanů. Jižní park sloužil v sedmnáctém století k upalování žen obviněných z čarodějnictví, dnes sem chodí ponejvíce milovníci golfu a vyjížděk na lodích.

Kam za zábavou

Lidé tady fandí kromě golfu také curlingu. Dokonce zde najdete umělé kluziště, kde se pořádají pravidelně utkání v lední metané, která je ve Skotsku velmi oblíbeným sportem. Populární je i fotbal nebo rugby a stejně jako v jiných státech Velké Británie, i tady je mnoho dostihových fanoušků. Za zmínku stojí také každoročně pořádané hry Highland Games. Pravidelně vždy v srpnu spolu změří síly ti největší svalovci z celého světa. Utkají se v hodu kamenem do dálky, v běhu, v hodu skotským kladivem i do výšky, v přetahování lanem. Za královskou disciplínu je považován hod kládou do dálky. Kláda váží šedesát kilo a hodit jí tak, aby byl hod uznán a započítán do soutěže, je nejen o síle, ale také o značné dávce zručnosti. Jako doprovodný program je soutěž dudáků nebo tanečníků, ochutnáte tradiční skotskou whiskey i se seznámíte s tradičními řemeslnými výrobky.  Tyto hry nejsou výmyslem moderní doby. Ve Skotsku mají letitou tradici. Úplně první byly pořádány již v jedenáctém století.

Užitečné informace

Dostupnost města je víc než výborná. Leží totiž na hlavních železničních tratích a výborné je i autobusové spojení. Ubytovat se můžete v některém z mnoha hotelů nebo penzionů. Salutation hotel je prý jeden z nejstarších hotelů v Perthu a ve Skotsku vůbec. Studenti vezmou dozajista zavděk některým z hostelů nebo tábořištěm na okraji města. Na tradiční skotské jídlo zajděte do podniku „63“, Tay Street, ovšem počítejte s tím, že sáhnete hlouběji do kapsy. Na pizzu chodí místní obyvatelé do Paco´s a na rybí speciality do Kerracher´s, pravá irská hospoda Mucky Mulligans nabízí svým hostům nefalšovaný irský guláš a pravidelně zde pořádají i koncerty irské hudby.

Vydáte-li se na výlet do okolí, určitě se zastavte ve Scone. Je zde k vidění stejnojmenný palác, který pochází původně ze šestnáctého století. O tři století později prošel důkladnou rekonstrukcí a dnes je zde návštěvníkům zpřístupněno několik nádherných palácových komnat včetně knihovny. Prohlédnout si můžete sbírku porcelánu, nádobí z papírové drti i psací stůl Marie Antoinetty. Okouzlí vás dozajista také přilehlé a krásně udržované zahrady s tradičním bludištěm. Otevřeno je denně od půl desáté do pěti hodin odpoledne a za lístek zaplatíte něco málo přes šest liber. Milovníci whisky mohou zavítat do Bell´s Cherrybank Gardens, které jsou ve správě a majetku firmy vyrábějící Bell´s  whisky a kde naleznete výstavu o výrobě tohoto zlatavého moku. 

- pm -

Předchozí články ze Skotska:
Ayr – město dlouhých písčitých pláží, básní a zábavy
Dunvegan Castle - Tradice i tajemství
Fotocestopis - ostrov Handa
Edinburgh Castle

St. Andrews – ráj nejen pro golfisty

Článek byl zobrazen 10 694 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko