Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eilean Donan Castle

Za hradbami zelených kopců zvaných Five Sisters of Kintail, které dosahují nadmořské výšky až 914 metrů, je ukrytý nádherný středověký hrad Eilean Donan Castle. Tyčí se nad jezerem Loch Duich a je jednou z nejpřitažlivějších turistických atrakcí oblasti skotských Highlands.

Tento romantický hrad z roku 1230 stojí na ostrůvku Eilean Donan a s pevninou je spojen jen úzkým kamenným mostem. Ostrůvek nese jméno keltského světce a mučedníka Donana. Hrad má strategicky výhodnou polohu nad soutokem zálivů Alsh, Long a Duich. Dominuje mu střílnami opatřená věž zvedající se přímo od vodní hladiny, díky které v minulosti budil pocit nedobytnosti. Původní hrad nechal postavit Alexander II., který chtěl kraji zajistit obranu proti nájezdům Vikingů. Eilean Donan Castle se po dlouhou dobu stal domovem rodiny Mackenziů z Kintailu, v 16. století ho pak zdědil rod Macraeů, jehož potomci žijí dodnes. V dobách své největší slávy byl hrad velmi pevný a odolný – podle legendy ho údajně dva muži a chlapec dokázali ubránit proti mnohonásobné přesile.

Poté, co se stal na počátku 18. století baštou jakobitů, jej v roce 1719 zničily anglické válečné lodě. Sídlo bylo nejdříve obsazeno španělskými válečnými jednotkami, které měly pomoci Starému Pretendentu, Jakubu Stuartovi. Když se o tom ale dozvěděl král Jiří, poslal na hrad válečné lodě, které vyhnaly Španěly pryč, a hrad pomocí španělských zásob střelného prachu vyhodili do povětří. Obnovy se hrad dočkal teprve v letech 1912 – 1932, kdy si jej vzal do parády plukovník John Macrae-Gilstrap, který ho odkoupil. Jeho současná podoba tedy pochází z této poměrně nedávné minulosti, to ale hradu na kráse nikterak neubírá. Tehdejší rekonstrukce zahrnovala i stavbu obloukovitého mostu, který měl zjednodušit dosavadní přístup na hrad. Hrad mohl být tedy v roce 1932 znovu otevřen pro veřejnost. V r. 1983 si hrad vzala na starost charitativní společnost The Conchra Charitable Trust.

Hrad se proslavil také jako místo natáčení mnoha slavných filmů. Točily se zde takové trháky, jako například Highlander s Christopherem Lambertem (1985), filmy Soukromý život Sherlocka Holmese (1970), Loch Ness (1996), Made of Honor (2007) nebo dokonce i nejnovější dobrodružství agenta Jamese Bonda. U pokladny tak dnes můžete zakoupit filmové fotografie a nejrůznější suvenýry. Hrad má v současné době také své návštěvnické centrum, kavárnu, prodejnu suvenýrů i sociální zázemí.

V současnosti je Eilean Donan Castle jedním z nejvíce fotografovaných hradů ve Skotsku a také oblíbeným místem pro pořádání svateb či jiných událostí. Na svědomí to má nejen romantický duch tohoto místa, ale také nádherná okolní krajina. Za hezkého počasí je možné z hradu dohlédnout až na ostrov Skye. Návštěvníci si mohou v hradu prohlédnout jeho tři podlaží, včetně hodovní síně, ložnic a pokojů vojenské posádky. Za vidění stojí také zde vystavené jakobitské a klanové pozůstatky. Během hlavní sezóny hrad odolává nájezdům davů turistů ze všech koutů Evropy, proto je někdy složité vychutnat si všechny krásy, které nabízí. Obrovský počet návštěvníků někdy prostě nedovolí, aby na vás naplno dýchla jeho tajuplná atmosféra. Hrad je pro návštěvníky otevřen od března do listopadu a za vstup zaplatíte necelých 5 liber. Při svých toulkách Skotskou krajinou byste tuto jedinečnou stavbu rozhodně neměli vynechat.

Asi půl kilometru od hradu se rozkládá vesnička Dornie, která poskytuje turistům veškeré potřebné zázemí. Najdete zde řadu ubytovacích i stravovacích možností. Pokud máte rádi turistiku, můžete se vypravit do okolního pohoří Five Sisters of Kintail, které je charakteristické svými pěti vrcholky, jež mu daly jméno. Projít si tady můžete jednu z nejatraktivnějších pěších hřebenových túr, díky které je pohoří s oblibou vyhledáváno.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 12 583 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko