Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Ayr – město dlouhých písčitých pláží, básní a zábavy

Ayr – město obchodníků i turistů ležící na ústí řeky Ayr. Město je se svými necelými sedmačtyřiceti tisíci obyvateli největším na pobřeží Firth of Clyde. Původně bylo významným přístavem, který si nezadal ani velikostí, ani důležitostí s Glasgowem, které leží zhruba čtyřicet kilometrů na jihozápad.

Něco málo z historie

Lodní doprava byla na takové úrovni, že zde nechal Cromwell zřídit dokonce i správní centrum a spolu s ním i vystavět mohutnou pevnost, která měla přístav chránit. Dnes již tuto pevnost budete hledat marně, prohlédnout si můžete jen pozůstatky opevnění, které se táhlo kolem nejstrategičtějších částí města. Postupně, jak se od lodní dopravy upouštělo, město začalo upadat. V devatenáctém století se začalo soustředit na turistický ruch a to se ukázalo jako správný obchodní tah. Vystavěla se nová část s příznačným názvem Nové město se širokými ulicemi táhnoucími se až k písčitým plážím a město se stalo vyhledávaným místem odpočinku střední třídou obyvatelstva. Dodnes se sem vydávají celé zástupy turistů přijíždějící za odpočinkem a dlouhými písčitými plážemi, ale i na prestižní dostihové závody. Město se proslavilo také díky Robertu Burnsovi – význačnému skotskému básníkovi a spisovateli, který si toto místo zamiloval nejen pro jeho pohostinnost, ale podle jeho vlastních slov také díky mužům, z jejichž slovníku ještě nezmizela čest a poctivost a krásným dívkám.

Současnost

Město je rozděleno na Staré a Nové. Staré město si asi příliš nezamilujete, jeho stísněné a také velmi často špinavé uličky k procházkám zrovna dvakrát nelákají. Za prohlídku však rozhodně stojí Auld Brig, most pocházející ze třináctého století, který proslavil svou básní Twa Brigs právě Robert Burns. Možná i díky tomu jej nestrhli jako většinu památek, ale nechali jej v roce 1907 opravit. Přejdete-li po mostě a dáte-li se doleva, pak dojdete k Auld Kirk – kostelu založenému Cronwellem, v němž je dodnes k vidění původní kazatelna. Na přilehlém hřbitově najdete náhrobky některých z Burnsových přátel. Pokud vás zajímá, proč jsou některé z nich opatřeny mříží, pak vězte, že je to důmyslná ochrana proti vykrádačům hrobů, kteří se pro peníze neštítili ničeho. Za prohlídku stojí i věž Town Buildings.


Autor: Sime

Nové město je mnohem přívětivější i díky širokým a prostorným ulicím. Najdete zde St. John´s Tower, což je pozůstatek původního kostela, který Cromwell nechat strhnout a ponechal si právě tuto věž, kterou využíval jako zbrojnici. Dojdete-li po ulicích lemovanými krásnými vilami až k moři, nenechejte si ujít projížďku posledním lopatkovým parníkem na světě. Vyhlídkovou jízdu kolem ostrovů poblíž západního pobřeží si můžete užít v době prázdnin od začátku července do konce srpna vždy v úterý a ve středu v deset hodin. Raději si ale místo dopředu rezervujte.

Ve městě je již zmíněná největší dráha pro dostihy, na níž se pořádají tradiční závody. Mezi ty nejnavštěvovanější patří Grand National Cup, který se pořádá vždy v dubnu a Ayr Gold Cup v září. Velkou podporu má místní fotbalový i ragbyový klub. Oblibě se zde těší také volejbal, kriket nebo curling.

Pokud vás toulky po městě přestanou bavit, vydejte se do okolí, které nabízí také spoustu zajímavostí. To nejbližší, v podstatě již příměstská část je Alloway - místo, kde se narodil a žil Robert Burns. Najdete zde jeho rodný dům i s celou řadou drobností, patřících slavnému básníku. Prohlédnout si můžete jeho rukopisy, dopisy přátelům i rodinnou bibli. Co nenajdete v malém domku s doškovou střechou, to vám nabídne k prohlédnutí nedaleké muzeum nebo památník, s jehož úplným dokončením se počítá v roce 2010. Většina z těchto památek je zpřístupněna od dubna do října denně do devíti do šesti hodin, od listopadu do března pak jen od deseti do čtyř hodin odpoledne každý den kromě neděle. Za vstup zaplatíte necelé dvě libry.

Město je pyšné na všechny své slavné obyvatele. V současnosti je to například modelka Kirsty Hume, která se stala tváří značky Chanel, prvoligový fotbalista James Gibson, Rhona Martin, která byla součástí vítězného národního týmu v Curlingu, který přivezl z olympiády v roce 2002 zlatou medaili. Williamu Macluremu zase vděčí USA za vůbec první geologickou mapu, kterou zde vytvořil. Později se stal dokonce prezidentem Americké geologické společnosti. Své místo zde má i John Loudon McAdam, zdejší rodák a mimo to také vynálezce nového povrchu silnic.

Užitečné informace

Podnebí se zde vyznačuje mírnými zimami, ale také poměrně chladným létem. Díky teplému větru vanoucímu v zimním období od moře je tu sníh vzácností, ale na rozdíl od ostatních částí Skotska a Velké Británie je tu zase málokdy ona pověstná mlha.

Přijedete-li mimo hlavní turistickou sezónu, pak seženete ubytování poměrně snadno i bez předchozí rezervace. V době prázdnin však musíte mít zavčas zarezervovaný pokoj. Většina penzionů a hotelů se nachází na Wellington Square, kterou lemují nádherné a impozantní domy z dvacátých let devatenáctého století. Najdete tu luxusní ubytování i levné hostely určené především pro studenty a mládež. Necelých deset kilometrů od města je i místo pro přespání v přívěsech či stanech.

Velká část místních restaurací se specializuje na jídla z ryb. Za jednu z nejvyhlášenějších je považována restaurace Fouters situovaná do sklepení. Dobře a levně se najíte v Littlejohn´s restaurant. Najdete zde i vynikající italské restaurace s tradiční pastou nebo pizzou. Jako dezert si můžete dát vyhlášenou italskou zmrzlinu. Máte-li rádi tvorbu Roberta Burnse, pak určitě zavítejte do Tam o´Shanter, kde mají na stěnách úryvky z jeho básní. Mimochodem tato restaurace je považována za vůbec nejhezčí ve městě.

- pm -

Předchozí články ze Skotska:
Dunvegan Castle - Tradice i tajemství

Fotocestopis - ostrov Handa
Edinburgh Castle

St. Andrews – ráj nejen pro golfisty
Eilean Donan Castle

Článek byl zobrazen 6 306 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko