Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Aberdeen, stříbrné město

Prší. Nikoli opět, ale stále. Voda padající z oblohy je skutečně vytrvalá. Asi se jí stýská po blízkém moři. Chvíle, kdy se obloha protrhne mě tak překvapí, že si pro jistotu z deštníku naliju ještě něco málo tekutiny za krk. To aby se mi nestýskalo. Déšť není ve Skotsku ničím neobvyklým. O to více si zde ale vychutnáte modravé nebe.

Ach ta doprava…

Do Skotska jsem se dostala tak nějak všelijak. Letadlem do Edinburghu, autobusy dále. Po noci na letišti, jehož sedačky nejsou zrovna nejpohodlnější a ležet se na nich dá pouze tak, že se podestelete dostatečně velkým batohem (z nějakého důvodu mají totiž všechny kovové opěrky na ruce), jsem vyrazila k autobusu. To jsem nevěděla, že mě ta největší zábava teprve čeká. Rozšířený Megabus se totiž ukázal jako adrenalinová jízda líznutá španělským šmrncem. Na všechno je času dost.

Na letišti byste marně hledali ceduli označující tohoto dopravce. Jakýsi minibus neznámé značky vás nejprve doveze kamsi za Edinburgh, kde se konečně dostanete do kýženého autobusu. Z údajně jednoho přestupu v Dundee se vyklubaly přestupy dva. Po trase se objevil ještě Perth. Cesta mi však veškeré komplikace plně vynahradila. Kouzelná skotská městečka a nádherné výhledy do okolí na sebe nenechaly dlouho čekat. Nebylo kam spěchat.

Je to ještě vůbec angličtina?

Až do návštěvy Skotska jsem si myslela, že umím anglicky. Filmy v originále bez titulků a knížky louskám bez slovníku s přehledem. Zde jsem si ale připadala jako začátečník. Pochopila jsem šílené posunky a přibližný obsah sdělení pronášený jakousi žvýkavou řečí od řidiče autobusu. Ve chvíli, kdy jsem dorazila na informační centrum s primitivním dotazem, byla jsem ztracena. Vlastnost, s úsměvem přikyvovat na naprosto cokoli čemu nerozumím, se mi tentokrát pěkně vymstila, paní si totiž očividně usmyslela, že vím, o čem mluví a spustila kulometnou palbu informací. Naštěstí měla dost brožurek. Po pár dnech si ale člověk zvykne a přízvuk už vám nepřijde tak strašný.

Aberdeen, stříbrné město

Bývalému královskému městu se občas díky fasádám budov říká stříbrné či granitové. Hlavní naftové město Evropy je sídlem těžařských společností, přístavem a kulturně-průmyslovým centrem. Aberdeen jak jej známe dnes, leží mezi řekami Don a Dee. Vznikl spojením dvou měst. Starého Aberdeenu u řeky Don a Nového Aberdeenu u řeky Dee. Rozdíly mezi jednotlivými částmi města jsou dobře patrné.

Aberdeen, řeka Dee, Skotsko
Foto: Aberdeen, řeka Dee

Pokud se i vy chystáte do Aberdeenu, určitě se projděte k moři. Cesta kolem kolejí univerzity, Seaton parkem, kolem řeky Don až k jejímu ústí je plná překvapení, romantických kouzelných zákoutí a prodchnutá atmosférou Starého Aberdeenu. Univerzita samotná pak rozhodně stojí také za prohlídku. Zabírá nádherné historické budovy vzbuzující skutečně respekt. Stejně jako vypadají zvenčí, jsou úchvatné i uvnitř a interiér na některých katedrách mne nepřestane udivovat dodnes. Mít takovou školu, člověk by do ní chodil i s radostí. Kromě toho se v okolí university nachází spousta krásných parků, kde si můžete chvíli odpočinout a na jedné z všudypřítomných laviček nasát trochu energie ze slunce.

Aberdeen, Skotsko
Foto: lavičky jsou všudypřítomné

Perliček v podobě architektonických skvostů je město plné a najdete je většinou tam, kde byste to vůbec nečekali. Mějte proto oči na stopkách. Přístavní část je docela děsivá. Je to ale průmyslové město, takže nic, co by jeden nečekal. Schované je tam námořní muzeum (http://www.aagm.co.uk) se spoustou zábavných exponátů, které si můžete i osahat, a ještě zábavnější recepční.

Stonehaven

Okolí Aberdeenu tvoří krásně zelená zvlněná krajina vysloveně lákající k procházkám. Ve městečku Stonehaven, kam se pohodlně dostanete vlakem, vás pak příroda opravdu okouzlí. Malé, typicky skotské městečko zasazené na pobřeží je plné kamenných domečků. Vlny se tříští o vysoká temná skaliska, která působí velice dramatickým dojmem. Při výletu na místní hrad, Dunnottar, který proslavil film Statečné srdce, si místní atmosféru užijete víc než dost. Pěšinka se táhne podél pobřeží zvlněnými loukami. Sem tam se vám otevře výhled jako vystřižený z románu Emily Brontëové. Okolí hradu je úchvatnou kombinací místní až nepřirozeně výrazné zeleně, tmavých skal a divokého moře. Zpátky se do městečka dostanete třeba po turistické trase vedoucí kousek podél silnice. Ta pak zahýbá do nádherných lesů s potůčkem a vyvede vás u kostela ve městě.

Dunnottar Castle, Skotsko
Foto: hrad Dunnottar

Při návštěvě Skotska si nenechejte ujít ani Edinburgh, byla by obrovská škoda toto město nenavštívit. Je hrdý, osobitý a úplně jiný než Aberdeen. A budete-li mít dostatek času, prozkoumejte třeba Dundee a Perth, když už je budete mít po cestě na letiště. Pamatujte, že člověk žije jenom jednou.

- lub -

Články ze Skotska: 
Eilean Donan Castle – nejfotografovanější hrad světa
Edinburgh Castle
Perth – město whisky a udatných horalů
Ayr – město dlouhých písčitých pláží, básní a zábavy
Dunvegan Castle - Tradice i tajemství

 

Článek byl zobrazen 8 596 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko