Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Edinburgh Castle

Hrad Edinburgh Castle vystavěný na čedičovém jádru vyhaslé sopky je dominantou skotské metropole. Dějiny města jsou s hradem neoddělitelně spjaty. V současné době je velkým turistickým lákadlem a jedním z nejnavštěvovanějších míst v celém Skotsku.

Hradní areál je tvořen skupinou objektů pocházejících z 12. až 20. století, díky kterým může každý návštěvník pozorovat, jak se hrad v průběhu staletí proměňoval z pevnosti na královský palác, garnizony až po státní věznice. Na místě dnešního hradu stávala už v 6. století pevnost, kterou nechal vybudovat northumbrijský král Edwin – po něm také celé město nese jméno. 

V historických pramenech se zmínky o hradu začínají častěji objevovat teprve v 11. století, v době, kdy ještě Edinburgh nebyl hlavním královským městem. Královským sídlem byl tehdy Dunfermlin, kde žil král Malcolm III. se svou ženou Margaret, která se později stala světicí. Jejich nejmladší syn, král David I. se později zasloužil o rozvoj Edinburghu a přenesl do něj královskou moc. Ve 12. století se na hradě uskutečnilo první zasedání skotského parlamentu.

Hrad má strategicky výhodnou polohu, jeho severní stěna se opírá prakticky o holou skálu Castle Rock měřící 121,92 metrů. Z jihu, západu a severu je tak hrad chráněn útesy, které ční až 80 m nad okolní krajinu. Z toho důvodu se k němu případní útočníci mohli dostat pouze z východní strany, po ulici známé jako Royal Mile, která byla jakousi hlavní tepnou středověkého Edinburghu. Hrad byl až do roku 1603 oblíbeným královským sídlem, později centrem vojenské aktivity. Jako jeden z mála hradů je dodnes místem konání různých vojenských ceremonií. Hrad byl i přes jeho polohu několikrát dobyt Angličany a následně získán vždy zpět. Poslední vojenský útok zažil v roce 1745.

Na hradě jsou dnes, stejně tak jako v minulosti, ukryty korunovační klenoty, na jejichž bezpečnost každý den dohlíží speciální hradní stráž. Královské korunovační klenoty můžete vidět v sále Crown Room. Jsou jedním z nejvýraznějších symbolů skotské národnosti a Skotové jsou na ně právem hrdí. Sestavují se z koruny, žezla a meče. Koruna pochází z roku 1540, je vyrobena ze „skotského zlata“ a zdobí ji 94 perel, 10 diamantů a 33 drahých kamenů. Žezlo je rovněž ze zlata a ozdobeno velkým křišťálem. Při korunovacích se rovněž používá korunovační kámen - Stone of Destiny, jehož hodnota je taktéž nevyčíslitelná. Tyto předměty jsou však spojeny s poměrně divokými událostmi. V roce 1707 byly například korunovační klenoty na více než sto let zazděny, korunovační kámen byl zase uloupen Angličany a navrácen až v roce 1996. Naposledy byly klenoty použity při skotské korunovaci Karla II. v roce 1651.

Nejstarší dochovanou částí hradu je kaple sv. Markéty – St. Margaret´s Chapel z 12. století. Po dlouhých 300 let sloužila jako sklad střelného prachu, ale v roce 1845 byl kostelík znovu objeven a roku 1934 nově vysvěcen. Během staletí prošla kaple mnoha úpravami, ta poslední proběhla ve 20. letech 20. století. Kaple je zasvěcena manželce Malcolma III., svatořečené Markétě, která je zobrazena i na barevném vitrážovém okně. Kapli nechal postavit pravděpodobně syn David I., který chtěl uctít památku své matky. V kapli, která má kapacitu asi 25 osob, se dodnes konají různé náboženské obřady, jako jsou křty a svatby. Před vstupem do St. Margaret´s Chapel je vystaveno velké dělo Mons Meg z 15. století.

Před vchodem do hradu se rozprostírá široká promenáda zvaná Esplanade, která slouží pro konání přehlídek. Pochází z 18. století a o sto let později byla obehnána zdobenými zdmi. Během festivalu, který zde každoročně probíhá, se Esplanade stává místem konání rituálu zvaného Edinburgh Military Tattoo. Na Esplanade najdete i několik vojenských památek, jako například jezdeckou sochu polního maršála a kontroverzního velitele Earla Haiga.

Součástí vstupní brány do hradu je padací most, který je snad posledním, jenž byl ve Skotsku postaven. Za branou se nachází nejvýraznější část hradu – Half Moon Battery z 16. století, což je vnější okraj opevnění. Původně Half Moon Battery sloužila pro dělostřeleckou obranu severovýchodního křídla hradu. Na jejím místě předtím stála vysoká vstupní věž do hradu, David's Tower, která byla zničena za katolicko-protestantských nepokojů. Další součástí opevnění je Argyle Baterry, kterou zdobí šest děl, a také Mill´s Mount Battery, odkud pravidelně každý den zazní výstřel děla. Z opevněných zdí se naskýtá strhující výhled na Princes Street a Nové Město.

Další zajímavou součástí hradu je i panské sídlo Governor´s House pocházející z 18. století. Je ukázkou typicky skotské architektury té doby, tzv. vlámského stylu a dnes slouží jako jídelna pro členy vojenské posádky. Za ní se rozkládá největší samostatný komplex New Barracks, postavený v neoklasickém stylu. Východní stranu Korunního náměstí zdobí Královský palác, jenž byl v 15. století vystavěn okolo osmihranné věže. V paláci porodila Marie Stuartovna syna Jakuba VI. Dodnes je v paláci uchovaná její malá, dřevem vykládaná ložnice. Místnost byla i se zbytkem paláce slavnostně vyzdobena při příležitosti Jakubova slavného návratu v roce 1617. To bylo také naposledy, kdy tento palác sloužil jako královské sídlo.

Crown Square je citadela na samotném vrchu hradu. Tvoří ji několik samostatných objektů, jako je vojenský památník Scottish National War Memorial na severní straně, královský palác Royal Palace Block na východě, velká síň Great Hall na jihu a budova královny Anny - Queen Anne Barracks na západě. V Queen Anne Barracks se dnes nachází Vojenské muzeum Scottish United Services Museum s modelem lodi The Great George, která byla postavena francouzskými vězni, kteří v průběhu 18. století nuceně pobývali za zdmi hradu. Památník Scottish National War Memorial byl postaven po 1. světové válce členem skotského regimentu, který ve válce bojoval. Uctívá hrdinství všech 150 000 Skotů, kteří padli v první světové válce. Národní válečné muzeum Skotska mapuje skotskou vojenskou historii za uplynulých 400 let. Obsahuje mnoho vojenských exponátů, jako jsou uniformy, metály a zbraně.

Edinburgh Castle si můžete prohlédnout buď sami, nebo můžete využít služeb místního průvodce, který vám nadšeně povypráví o dějinách hradu, všech bitvách, které se na něm odehrály a dalších zajímavostech. Jinou možností je také audioprůvodce, kterého pořídíte za 3 libry. Návštěvníci hradu by neměli vynechat také prohlídku královské botanické zahrady, která je vzdálena asi 3,2 km. Nebuďte překvapeni, když mezi rostlinami narazíte na dělovou kouli – při oslavách svatby Marie Stuartovny, královny Skotska, totiž jedna koule vystřelená na její počest z hradu dopadla až do vzdálených zahrad.

Autor: Jana Přibylová


Předchozí články ze Skotska:
St. Andrews – ráj nejen pro golfisty
Eilean Donan Castle
Autem do Skotska
Pestrobarevné Skotsko

Článek byl zobrazen 13 581 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko