Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pestrobarevné Skotsko

Skotsko je jednou ze čtyř zemí, které tvoří Spojené království Velké Británie a Severního Irska. Rozkládá se v úrodné zemědělské oblasti na samotném severu země a jeho součástí je i několik přilehlých ostrovů. Rozmanitost zdejší krajiny nemá na Britských ostrovech obdoby.

Příroda si zde dala opravdu záležet a vytvořila ty nejúchvatnější scenérie. Ve Skotsku tak najdete hluboká zelená údolí, která jsou obklopená majestátními horami, temně zbarvená jezera, bažiny, vřesoviště porostlá nejrůznějšími zástupci fauny a samozřejmě nechybí ani rozlehlé louky doslova poseté stády pasoucích se ovcí. Na mnoha místech jsou uchovány ještě poslední kouty té pravé evropské divočiny.

Také proto je zde možné spatřit vzácné a ohrožené druhy zvířat, které zde našly své útočiště. Na nekonečných plochách panenské skotské přírody žije množství malých savců, převážně hlodavců, ale zahlédnout můžete i lišky nebo jeleny. Ptačí říše je zastoupena poštolkami, drozdy, vlaštovkami, orly skalními či orlovci říčními. Řeky a potoky jsou plné ryb, zejména nádherných lososů a pstruhů. Skalnaté skotské pobřeží je pak místem, kam se vydávají za odpočinkem tuleni. Pokud jste tedy milovníky klidu a nedotčené přírody, je pro vás Skotsko tím pravým místem, kde strávit dovolenou. Tady se můžete celý den procházet krajinou a nepotkáte přitom ani človíčka.

Na severu leží nejvyšší pohoří Skotska Highlands neboli Skotská vysočina, kde se nachází také nejvyšší hora celého Spojeného království Ben Nevis s výškou 1344 metrů nad mořem. Toto pohoří je převážně kamenité a je vulkanického původu. Oblast je známá také díky množství jezer, z nichž nejznámější a největší je jezero a přírodní rezervace Loch Lomond, významná jsou také ledovcová jezera Loch Ness a Loch Awe. Jezero Loch Ness se celosvětově proslavilo díky svému údajnému obyvateli, lochnesské příšeře nazývané Nessie. Nessie zde byla poprvé spatřena již v 6. století. Na západním břehu jezera se tyčí zříceniny hradu Urquhart Castle z 16. století.

Na své si zde však přijdou také lidé zajímající se o historii a kulturu. Přitahování jsou zejména nepřístupnými majestátními hrady, starými kamennými památkami, ale také kouzlem skotských měst. Za jedno z nejkrásnějších měst je obecně považován Edinburgh, který je metropolí Skotska a zároveň také největším finančním centrem Evropy. Rozkládá se na břehu Severního moře a pro své unikátní pamětihodnosti bylo v roce 1995 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Dominantou města a zároveň také velkým turistickým lákadlem je hrad, který se vypíná na čedičovém jádru vyhaslé sopky Artur´s Seat. V minulosti sloužil jako pevnost, věznice i královský palác. Dnes jsou zde ukryty korunovační klenoty, korunovační kámen (Stone of Destiny), Muzeum válek a kostel sv. Markéty, což je nejstarší budova hradu.

Edinburgh je proslulý svými středověkými a georgiánskými čtvrtěmi a svůj věhlas získal také díky každoročnímu pořádání edinburského festivalu. Typickou ukázkou georgiánské architektury nabízí Georgian House stojící na Charlotte Square. Hodně navštěvovaným místem města je tzv. Královská míle (Royal Mile). Jde o čtyři starobylé ulice, které již ve středověku spojovaly edinburský hrad s Holyrood Palace. Ve městě si však nesmíte nechat ujít ani prohlídku John Knox’s House z roku 1490, kostel Tron Kirk nebo Bank of Scotland.


Foto: Glasgow

Největším městem Skotska je průmyslový Glasgow, který byl v minulosti hned po Londýně druhým nejvýznamnějším městem ve Velké Británii. Přesto, že zde stojí staré železárny, loděnice a přádelny, je Glasgow také nejkrásnějším viktoriánským městem ve Skotsku. Tyto budovy jsou odrazem jeho tehdejšího rozkvětu a bohatství. Městu dominuje Glasgowská katedrála ze 13. století. Glasgow potěší i milovníky kultury, ukrývá totiž množství muzeí a galerií, z nichž převážnou většinu najdete v městské části West End. Artefakty s náboženskou tématikou si můžete prohlédnout v St. Mungo Museum of Religious Life and Art. V Tetement House muzeum vám dovolí nahlédnout do zachovalého soukromého bytu z počátku 20. století. Pollok House je snad nejkrásnější skotský obytný dům z 18. století a uchovává sbírku španělského malířství. V parku u Pollok House si můžete prohlédnout Burrel Collection, což je cenná sbírka, kterou tady věnoval sir William Burrel v roce 1944.

Když si budete potřebovat oddychnout od ruchu velkoměsta, navštivte Národní park Trossachs, který se pyšní krajinou s nádhernými horami a jezery obklopenými bohatými lesy, které se staly domovem pro mnoho živočišných druhů. V této oblasti žil také skotský národní hrdina Rob Roy, který se stal hrdinou knížek Daniela Defoea. Součástí parku je jezero Loch Lomond, které je největším sladkovodním jezerem v Británii. Mezi další zajímavá místa patří také vesnice Luss, rozkládající se na jeho západním břehu a která se svými malebnými domky patří k nejhezčím vesnicím v Lowlands (skotských nížinách). Nedaleko jezera Loch Lomond se nachází téměř nedotčená zalesněná krajina Queen Elizabeth Forest Park. Vyhledávají ji hlavně milovníci pěší turistiky, protože je protkána množstvím turistických stezek.

Snad nejvýznamnější pevnost ve Skotsku najdete v královském městě Stirling situovaném v samém srdci země. V minulosti se na tomto hradě odehrávaly ty nejtěžší boje proti anglické koruně. Hrad tyčící se na skále nad městem je ukázkou typické skotské renesanční architektury. Mezi další zajímavosti městečka patří kostel Church of the Holy Rude z 15. století, nebo 67 metrů vysoký památník skotského národního hrdiny Williama Wallace, který v roce 1297 u Bannockburnu porazil Angličany.

Třetím největším skotským městem a zároveň kulturně-průmyslovým centrem je Aberdeen ležící na pobřeží Severního moře. Toto dříve královské město je dnes sídlem mnoha těžařských společností, jelikož byla na mořském dně objevena četná ropná pole. Tím by se však návštěvníci neměli nechat odradit – město je plné krásných veřejných parků a zahrad. Najdete zde například krytou zahradu Duthie Park Winter Gardens, která je nejrozsáhlejší v Evropě. Staré části města dominuje katedrála sv. Machara z 15. století postavená ze žuly. Velkého věhlasu dosáhla rovněž zdejší univerzita King´s College, jejíž historie sahá až do roku 1495. Mezi významné církevní stavby řadíme Katedrálu sv. Ondřeje, kde je ukrytý pomník Samuela Seaburyho, jenž byl prvním episkopálním biskupem v USA. Ve městě stojí ještě Provost Skene´s House z roku 1545 - dům sira a městského starosty George Skeneho.

Oblasti Jižního Ayrshiru dominuje Culzean Castle, který se tyčí na skále nedaleko města Ayr. Hrad je obklopen rozlehlým parkem, kde najdeme dalších osm budov, turistické stezky, informační tabule, obchod a restauraci. Hrad postavený v 16. století sloužil kdysi jako sídlo hrabat z Cassillisu, v druhé polovině 18. století byl neoklasicisticky přestavěn. Uvnitř můžete obdivovat elegantní salon s židlemi ve stylu Ludvíka XVI., oválné schodiště s jónskými a korintskými sloupy, zbrojnici s významnou sbírkou pistolí či zapuštěnou zahradu Fountain Court. Oblíben je také mezi fotografy, kteří oceňují jeho romantickou polohu nad strmým útesem, kde hnízdí několik druhů mořských ptáků.


Foto: Culzean Castle

Podél toku řeky Dee se rozprostírá oblast Deeside, pro kterou je typická nádherná krajina Grampian. Grampiany jsou nejvyšším a nejrozsáhlejším skotským pohořím, které je porostlé travinami, křovinami, vřesovišti a rašeliništi. Nachází se zde přírodní rezervace Muir of Dinnet, kde se hojně vyskytují smíšené lesy. Místo je ideálním výchozím bodem pro nejrůznější výlety. Deeside se proslavilo tím, že zde královna Viktorie v roce 1852 koupila zámek Balmoral, který se stal letním sídlem celé královské rodiny. Díky léčivým pramenům, které zde byly objeveny, se město stalo v 19. století lázněmi zaměřenými na léčbu tuberkulózy. Kousek od města Aberdeen stojí pevnost Drum Castle ze 13. století.

Pokud byste se chtěli vydat na druhou nejvyšší horu Skotska, museli byste zavítat do pohoří Cairngorm Mountains. Hora Ben Macdhui měří 1309 metrů nad mořem a v zimě je vyhledávaným lyžařským centrem. Nachází se zde lyžařská střediska, která dohromady poskytují 28 sjezdovek nerůznějších náročností. Na vrcholek hory Cairn Gorm se můžete nechat vyvézt sedačkovou lanovkou. Tato oblast je jednou z turisticky nejnavštěvovanějších jak v zimě, tak i v létě – možná to bude také výrobou místní vynikající skotské. V roce 1959 zde byla založena rezervace Loch Garten Nature Reserve, aby chránila vzácného orlovce říčního. Pokus chcete vidět na vlastní oči divoké zubry, vlky a divočáky, vydejte se do Kincraig Highland Wildlife Park.

V blízkosti skotského pobřeží se rozkládají Shetlandské ostrovy, Orkneje a Hebridy. Souostroví Shetlandy je nejsevernějším územím Skotska, nachází se pouhých 6 stupňů pod severním polárním kruhem a tvoří přirozenou hranici mezi Severním mořem a Atlantským oceánem.  Původně byly ostrovy součástí norského království, ale roku 1469 byly připojeny ke Skotsku. Největším ostrovem je Mainland a správním střediskem město Lerwick, kde mají zajímavé muzeum, kde se o ostrovech dozvíte mnoho zajímavostí. Dominantou Shetland je věž Mousa Broch pocházející z doby železné. Za návštěvu stojí také městečko Jarlshof, kde je muzeum věnované 3000 let starým rozvalinám nacházejících se na mořském břehu. Ostrov Noss se stal útočištěm mořských ptáků a tuleňů kuželozubých. Nejvhodnější dobou pro návštěvu těchto ostrovů je květen nebo červen.

Orkneje jsou velmi bohaté na pravěké památky a staly se proto velmi cennou archeologickou lokalitou. Nachází se zde vodní plocha nazývaná Scapa Flow, která hrála důležitou roli v obou světových válkách. Správním střediskem je Kirkwall, který ve svém historickém jádru ukrývá katedrálu St. Magnus Cathedral a krásnou renesanční budovu Earl´s Palace ze 17. století. Ostrovy jsou doslova posety nejrůznějšími megalitickými stavbami, kamennými mohylami a starými neolitickými sídlišti. Ve městě Strommess je muzeum Pier Arts Centre, kde se můžeme seznámit s dějinami města a pořádají se zde výstavy světového umění.

Hebridy se táhnou v délce asi 200 kilometrů západně od skotské pevniny. Pobřeží ostrovů je lemováno plážemi s bílým pískem a ploché nezalesněné vnitrozemí je protkáno vodními cestami. Hebridy jsou považovány za nejstarší známou část Evropy. Asi 80% všech obyvatel Hebrid žije na největším a nejsevernějším ostrově Lewis a Harris. Na své si zde přijdou pěší turisté, kteří se mohou vydat na průzkum pohoří stoupajícího až do výšky 900 metrů nad mořem. Jižní ostrovy North Uist, South Uist, Benbecula a Barra jsou pak převážně bažinaté, ale jejich pobřeží zdobí nádherné a nekonečné písečné pláže. Pláže na ostrově South Uist byly dokonce vyhlášeny chráněnou krajinnou oblastí.

Největším ostrovem Vnitřních Hebrid je ostrov Skye, který se díky své rozmanité a působivé krajině, stal skotským turistickým lákadlem číslo jedna. Kochat se zde můžete rozeklanými sopečnými náhorními plošinami, lučinami, zelenými poli pro pasoucí se ovce a skot i pohořím Cullins, které vytváří četné zálivy. Jeho nejvyšším vrcholem je Sgurr Alasdair měřící 993 metrů. Na ostrově stojí hrad Dunvegan Castle, ruiny kostela Kilchrist Church či trosky kaple ve Skeabost. Hlavním městem ostrova Skye je Portree. V Quiraing najdeme podivuhodný terén posetý kamennými jehlami a věžemi. V oblasti Storr zase erozí vznikl monolit zvaný Old Man of Storr, který se tyčí do výšky 49 metrů nad silnicí.

Nejvhodnější dobou pro návštěvu Skotska je jaro a podzim, kdy je počasí poměrně stálé a nemusíte se zde prodírat davy turistů. Ať už se ve Skotsku vydáte kamkoliv, budete kromě jeho zajímavostí mile překvapeni také pohostinností místních obyvatel. Jejich povaha je odrazem zdejší fascinující krajiny.

Autor: Jana Přibylová

Článek byl zobrazen 15 695 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko