Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Za duchy na Tantallon Castle

Přibližně 5 kilometrů od města North Berwick na jihozápadním pobřeží Skotska se nachází zřícenina středověkého hradu Tantallon Castle. Stojí na strmém útesu naproti skalnatému ostrovu Bass Rock. Každého tak zaujme již na pohled a co teprve až se začnete dozvídat strašidelné historky, které jsou s hradem Tantallon Castle spojeny.

Tantallon Castle byl založen roku 1350 prvním hrabětem z Douglasu, který se jmenoval William Douglas. Za své existence musel čelit mnohokrát obležením, odehrály se v něm povstání, spřádaly intriky a nechyběly ani krvavé odplaty. Poprvé musel čelit útoku krále Jamese IV. v roce 1491 a podařilo se mu jej přečkat bez většího poškození. Roku 1528 zaútočilo na Tantallon Castle vojsko mladého skotského krále Jamese V., který se chtěl pomstít za své uvěznění do sklepení Douglasovy věže na hradě, kde strávil dva a půl roku svého života. Cílem Jakuba V. bylo srovnat hrad se zemí. Bombardoval jej proto z kanónů více než 20 dnů, ale Tantallon se podařilo poškodit jen částečně. Král Jakub V. proto svou snahu vzdal a vrátil se do Edinburghu.

V roce 1650, kdy probíhala třetí anglická občanská válka, podnikl anglický vojenský velitel Oliver Cromwell invazi do Skotska. Jeho vojáci vedení generálem Monckem o rok později obléhali hrad Tantallon a po dvanácti dnech palby z děl se jim podařilo zbořit Douglasovu věž. Hrad byl silně poškozen a jeho obránci byli nuceni se vzdát. Oliver Cromwel poté nechal hrad zbořit a zachována zůstala jen mohutná, 15 metrů vysoká a 4 metry silná zeď. V roce 1699 se tak James Douglas, II. markýz z Douglasu a XII. hrabě z Angusu rozhodl Tantallon Castle, nebo spíše to, co z něj zůstalo, prodat a splatit tím své dluhy. Hrad od poloviny 17. století chátrá a tak se není čemu divit, že se z něj do dnešních dní podařilo dochovat pouze obvodové zdi, temná sklepení a několik místností.

Tantalon Castle

V dobách své největší slávy se Tantallon Castle pyšnil výrazným kamenným opláštěním. Za ním se schovávaly obytné místnosti vládce. Ve střední věži hradu se nacházelo ubytování pro konstábla nebo správce hradu. Soukromé komnaty pro hrabata se nacházely ve věži Douglas na levé straně hradu. Další prostory sloužící k ubytování se nacházely ve východní věži na pravé straně. Poslední dvě věže hradu srovnal se zemí právě Oliver Cromwell. Celková plocha obytných prostor hradu zaujímala okolo 1 100 metrů čtverečních.

Za nejslabší místo hradu byl považován vstup do střední věže, proto byl v minulosti několikrát upravován a byly zlepšovány jeho obranné vlastnosti. Nakonec byl opatřen střílnami a děly, které byly v případě obléhání hradu použity proti vojákům. Nevýhodou Tantallonu bylo, že byl postaven mnohem dříve, než se počítalo s tím, že by mohl být někdy ohrožován dělostřelectvem. Jeho obrannými prvky byli lukostřelci na cimbuřích a zařízení pro vrhání kamenů do dálky, která stála na nádvoří. S příchodem dělostřelectva bylo potřeba obranu hradu vylepšit.

Vybudován byl vnější příkop ohraničený dvorem a posílený kamennou zdí, hliněné valy, střílny, samostatně stojící katapult a hradu nechyběla ani padací mříž či padací most, jejichž pozůstatky jsou dodnes na hradě vidět. Hrad tak byl z jedné strany chráněn nepřístupným svahem útesu a ze zbývajících tří stran pak hlubokým příkopem. Vstupovalo se do něj dvoukřídlými vraty a železnými bránami. Výrazným prvkem hradu byla také strážní věž postavená z měkkého nazelenalého kamene pocházejícího z útesů v blízkosti hradu. Tento materiál dokázal sice lépe odolávat střelám z děl, ale byl málo odolný vůči povětrnostním vlivům. Torzo této věže je v současnosti pod ochranou skotských památkářů, kteří se jí snaží dát do původního stavu a zabezpečit ji proti zřícení. Mnohá místa na Tantallonu prošla v roce 2000 rekonstrukcí, během které bylo zjištěno, jak na tom hrad ve skutečnosti je. Poškození je poměrně rozsáhlé, nejzachovalejšími částmi hradu jsou ty, které byly vystavěny z načervenalého tvrdého pískovce.

Tantalon Castle

Ruiny Tantallon Castle jsou v současnosti přístupné veřejnosti a mnozí hrad považují za jeden z nejkrásnějších ve Skotsku. Vzhledem k tomu, že stojí přímo na pobřeží, naskýtá se z něj nádherný výhled na moře a útesy strmě padající do jeho hlubin. Okolo hradu se rozprostírají nekonečné zelené louky a pole. Tantallon Castle tak návštěvníky láká na svou jedinečnou polohu a okolní krásnou přírodu. Mnozí turisté sem však přijíždějí ještě z jiného důvodu. Chtějí vidět ducha! Právě na Tantallonu se totiž v minulosti podařilo už dvakrát vyfotit některého z jeho dávných obyvatel.

Během procházky hradem na vás dýchne jistá mystičnost a tajemno. Slabší povahy se možná budou i bát, zvláště poté, co vyslechnou od průvodce oblíbenou strašidelnou historku. V roce 2008 se jednomu z návštěvníků hradu podařilo zcela náhodně vyfotografovat postavu člověka, který připomínal svým oblečením a velkým límcem okolo krku dvořana z dob dávno minulých. Pán, který fotografii pořídil, ale neměl zprvu ani tušení, že se mu podařilo na ní zachytit něco zvláštního. Teprve až večer prohlížel fotografie z výletu, objevil na jedné z nich neznámou postavu. Snímek byl předán expertům, aby zjistili, zda nejde o fotomontáž. Všichni se ale shodli na tom, že s fotkou nebylo nijak manipulováno. Fotografií se poté začali zabývat i nadšenci do paranormálních jevů. Obecně se tak dnes traduje, že se podařilo na fotografii zachytit skotského krále Jamese V., který byl na hradě jako dítě po více než dva roky vězněn. Na fotografii má však již podobu dospělého muže.

Lidé, kteří na strašidelné historky a duchy nevěří tvrdí, že jde o pouhý optický klam. Jenomže na hradě Tantallon Castle se už v minulosti jedna podobná záhada řešila. O třicet let dříve fotila na hradě své dvě děti a manžela jedna turistka z Edinburghu. Jakmile nechala film s fotografiemi vyvolat, nestačila se divit, že je kromě její rodiny na snímku zachycena ještě ženská postava. Přitom v hledáčku fotoaparátu nikoho dalšího během focení neviděla. Také tato fotografie prošla expertízou a ani u ní nebyl nikdo schopen říct, o jakou ženu jde a jak se vlastně na fotografii dostala. Je tedy možné, že byl zachycen další z duchů žijících na Tantallon Castle.

V blízkosti hradu se z vod Severního moře vynořuje ostrůvek Bass Rock. Tento malý kamenitý ostrov tyčící se do výšky více než 100 metrů je domovem pro početné kolonie terejů bílých a dalších mořských ptáků, jako jsou rybáci obecní, alky malé, alkouni, buřňáči či papuchalci. Ptáků zde žijí statisíce a tak lze vidět, jak mnoho z nich neustále krouží kolem ostrova. Bass Rock byl vyhlášen za přírodní rezervaci a kromě nádherné přírody ukrývá také ruiny kláštera, starou věznici a maják z roku 1902. K ostrovu se z městečka North Berwick podnikají lodní výlety.

- jap -

Další články ze Skotska:
Okružní cesta Velkou Británií vlastním autem
Stalker Castle měnil majitele po vraždách i sázkách
Aberdeen, stříbrné město
Eilean Donan Castle – nejfotografovanější hrad světa
Edinburgh Castle

Článek byl zobrazen 13 555 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko