Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Edinburgh - Athény severu

Přiznám se, že na cestách se většinou snažím vyhýbat velkým městům a navštěvovat spíše odlehlejší, turistikou méně poznamenaná místa. Ale jet do Skotska a nevidět Edinburgh? To by asi udělal jen málokdo. Starobylé, elegantní a vznešené hlavní město Skotska má za sebou zajímavou historii, která z něj dýchá na každém kroku.

Avšak není to žádný skanzen, je to zároveň i pulsující, současné město, plné kultury a života, okořeněné skotsky drsným podnebím. To vše jsou důvody, proč se mu říká „Athény severu“.

Zřejmě nejznámější a nejnavštěvovanější památkou města je hrad, nacházející se na skalnatém návrší (vyhaslé sopce) v centru města a viditelný na míle daleko. Nejstarší část hradu, jmenovitě kaple sv. Margarety, pochází z doby okolo roku 1100, ale má se za to, že už v době železné tady stávala pevnost. Na hradě je kromě řady jiných pozoruhodností k vidění i přísně střežená a pancíři chráněná klenotnice se skotskými korunovačními klenoty, mezi kterými hraje prim tajemný a slavný "Kámen osudu" (Stone of Destiny). Na první pohled vás možná nezaujme, je to kámen ve tvaru cihly, avšak o dost větší, se dvěma kovovými oky. Tento kámen je však magickým artefaktem, v jehož moc a sílu věřili a pro niž bojovali celé generace Skotů.

Skotové v legendách odvozují svůj původ daleko v minulosti od keltského vládce a dcery egyptského faraona jménem Scota, kteří spolu v Irsku vytvořili nový rod. V této linii se prý narodil i muž jménem Fergus Mór mac Eirc. Ten přeplul okolo roku 500 n.l. z Irska do dnešního Skotska, založil tady království Dalriada a jeho obyvatele nazval na počest své pramatky Skoty. Fergus si s sebou přivezl i něco, co prý bylo kdysi v dávnověku svatebním darem zakladatelky rodu Scoty. Ano, hádáte správně – byl to Kámen osudu, na němž dle pověstí spal biblický Jákob, když viděl anděly stoupající do nebe. Kámen byl umístěn v opatství Scone a stal se místem, kde byli korunováni skotští panovníci. Ovšem jen do roku 1296, kdy jej ukradli Angličané a jejich král Edward I. nechal kámen roku 1301 zabudovat do trůnu anglických králů… Tam vydržel až do nedávna, respektive do roku 1996, kdy byl slavnostně vrácen do Skotska a umístěn na edinburghském hradě.

Ale…říká se, že než Angličané kámen ukradli, stihli jej skotští mniši vyměnit za napodobeninu a ten pravý někam ukryli. A aby toho nebylo málo, roku 1950 skupina skotských nacionalistických studentů kámen ukradla z Westminsterského opatství. Byl nalezen až za 4 měsíce – ale šlo opravdu o tentýž ukradený kámen?

Severně od hradu bývalo kdysi jezero nazývané Nor'Loch, ale jak upadala obranná funkce hradu a z vodní nádrže se stále více stávala stoka, bylo jezero za gregoriánské éry vysušeno a dnes je na jeho místě park, sloužící jako místo odpočinku pro zaměstnance edinburghských firem i turisty.

Další významnou stavbou je palác Holyroodhouse. Byl postaven roku 1128 jako klášter, ale později se jeho funkce změnila a stal se hrdým sídlem skotských králů. Dnes budova slouží k různým oficiálním akcím a ceremoniím a jako rezidence britské královny ve Skotsku.

Obě uvedené budovy spojuje tzv. Královská míle (Royal Mile), která tvoří jakousi páteř starého města. Při procházce po této hlavní tepně, která údajně měří přesně jednu míli, můžete navštívit třeba katedrálu sv. Víta ze 14. až 15. století nebo Mary King's Close, podzemní středověké město s ulicemi a řemeslníky. A budete-li se chtít podívat na město naopak trochu (ale opravdu jen trochu) z výšky, udělejte si procházku na 251 metrů vysoký vrch Arthur´s Seat.

V Edinburghu najdete ještě celou řadu dalších zajímavostí. Můžeme jmenovat například kontroverzní modernistickou budovu parlamentu, hrad Craigmillar, zoologickou nebo botanickou zahradu i mnoho různých muzeí.

Vzhledem k úspěchu knihy Šifra mistra Leonarda (Da Vinciho kód) od Dana Browna se zvýšené pozornosti těší rovněž proslulá Rosslynské kaple, ležící asi šest mil jižně od města. Ať už si o uvedené knize myslíte cokoliv, faktem je, že kaple skrývá mnoho tajemství, symbolů a těžko vysvětlitelných záhad. Pochází z roku 1446, kdy ji nechal postavit William St. Clair, třetí a poslední pán z Orkney. I když se tak stalo takřka 150 let po oficiálním zániku templářského řádu, najdeme v ní neuvěřitelné množství templářských symbolů. Některé části stavby jsou navíc přesnou replikou kaple Herodova chrámu z Jeruzaléma. Mnoho lidí věří tomu, že v podzemí budovy nebo v jejím okolí je ukryt poklad templářů, včetně Svatého grálu a dalších biblických předmětů. Další jsou přesvědčeni o tom, že výzdoba a symbolika nese nějaké poselství, dosud nerozluštěné. A jak je možné, že na zdech jsou mimo jiné rytiny, zobrazující kaktusy a kukuřici, které v té době ještě nebyly v Evropě známy? Rosslynská kaple zkrátka zůstává jednou z nejtajemnějších staveb Británie. A Edingurgh půvabným místem, které stojí zato navštívit.

Autor: Michal Hamšík

Článek byl zobrazen 5 207 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko