Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

St. Andrews – ráj nejen pro golfisty

St. Andrews rozkládající se v široké zátoce ve skotském kraji zvaném Fife je nejstarším univerzitním městem v zemi. Pro svou bohatou historii, množství architektonických památek, ale také mnohé další zajímavosti je označeno puncem turisticky velmi atraktivního místa.

St. Andrews bylo pojmenováno po jednom z Ježíšových apoštolů – svatém Ondřejovi a v minulosti bylo duchovním centrem celého Skotska. V současnosti zde žije kolem 14 tisíc stálých obyvatel, ale díky studentům zdejší univerzity se počet obyvatel pohybuje na hranici 18 tisíc. Spíše než pro jeho duchovní stránku je však dnes vyhledáváno milovníky golfu z celého světa. Golf se zde totiž hraje už více než 600 let, první písemná zmínka o něm pochází z roku 1552. Již v roce 1754 zde byl založen první golfový klub. Historie a současnost města St. Andrews je tedy spojena převážně s univerzitou a golfem.


Foto: St. Andrews

Město bylo podle legendy údajně založeno ve 4. století. Jeho raná historie je však spojena s Pikty, kteří obývali toto území asi v 6. století, což dokazují četné archeologické nálezy. Právě v té době zde byl také vybudován klášter a ve století devátém zde vzniklo biskupství. Jakmile došlo v roce 908 ke sjednocení skotské a piktýnské církve, začalo se tomuto biskupství říkat Skotské. Statut královského města se všemi výhodami získalo St. Andrews v roce 1124.

Počátkem 15. století vznikla v St. Andrews díky společnosti vzdělaných mužů první skotská univerzita. Učili zde největší vzdělanci a profesoři ze Skotska tehdejší doby, vyučování probíhalo na několika místech města. Postupně byly k univerzitě připojovány další a další budovy. V roce 1890 byla k univerzitě přidružena ještě také univerzita v Dundee. V současné době je univerzita v St. Andrews přirovnávána ke slavné škole v Oxfordu a Cambridge. Značná část studentů pochází z Anglie a k nejslavnějším žákům patřil také princ William.


Foto: trosky hradu

Samotné St. Andrews není nijak velkým městem, má jen tři hlavní ulice North, South a Market Street lemované starými pokřivenými domky, univerzitními budovami a středověkými kostely. Všechny se nakonec sbíhají u pozůstatků velkolepé katedrály z 12. století, která byla kdysi největší ve Skotsku. V polovině 16. století však byla vypleněna a zničena. Kameny z její stavby byly rozváženy do širokého okolí. Sloužila tedy jako kamenolom pro výstavbu městských domů. Pustošení přežila jen část obvodových hradeb, základních nosných stěn, věží a také hlavní - západní brána. V areálu katedrály je možné pozorovat řadu historických architektonických stylů, kterých přibývalo po několikerých přestavbách. V současné době jsou všechna důležitá místa pro turisty podrobně popsána, je tak možné si udělat ucelený přehled o historii stavby od jejího počátku až do 17. století. Okolí katedrály je vyhledávaným cílem turistů, ale také místem odpočinku pro místní obyvatele.


Foto: katedrála

V areálu katedrály se tyčí výrazný románský monolit, věž St. Rule´s. Věž byla postavena v roce 1130 a původně byla nejspíše součástí kostela z 11. století, který údajně uchovával ostatky svatého Ondřeje. Nyní slouží St. Rule´s jako rozhledna, když vyšlápnete 157 schodů, bude vám odměnou nádherný výhled do širokého okolí i na celé město. Za vstup se platí. V blízkosti katedrály stojí malebná chaloupka z 16. století, v níž sídlí St. Andrews Preservation Trust Museum and Garden. Toto místo zaujme především milovníky již dávno zapomenuté historie.

Další dominantou městečka jsou ruiny hradu z roku 1200, který vznikl jako součást biskupského a arcibiskupského paláce. Najdeme ho na pobřeží ve východní části města. V dobách reformace byl dějištěm poměrně temných dějin a bojů mezi anglickou a skotskou armádou. V 17. století byl rozbořen a do dnešních dní se toho z něj příliš nedochovalo.

V St. Andrews je také několik významných církevních staveb, jako kupříkladu Kostel svaté trojice, jenž byl postaven v roce 1112 biskupem Thurgotem. V 18. a 20. století prošel rozsáhlou renovací, vynechána byla pouze věž u západní stěny a vnitřní pilíře. V roce 1547 zde měl své první kázání na veřejnosti John Knox. K dalším kostelům, které stojí za vidění, patří Kostel sv. Leonarda, Martysův kostel, kostel Hope Park, baptistický a římsko-katolický kostel.

Jak již bylo zmíněno, St. Andrews žije v současnosti hlavně golfem. Nachází se zde golfový klub Royal and Ancient Club, který je vedoucím mezinárodním orgánem golfu a jeho vznik se datuje do roku 1754. V bezprostředním okolí města se rozkládá hned sedm golfových hřišť, z nichž nejproslulejší je Old Course. Pro vstup na něj však potřebujete platný handicapový certifikát a 115 liber v kapse. Jinak můžete zdokonalovat své golfové umění na kterémkoliv z ostatních městských hřišť.


Foto: golfové hřiště

K výrazným stavbám města patří i mohutný strážní dům Pends ze 14. století, jehož úkolem bylo hlídat hlavní vstup do převorství. Jakmile projdete jeho vstupní branou, objeví se před vámi zajímavá budova pojmenovaná Queen Mary´s House, postavená v 16. století z lomového kamene. Údajně zde v roce 1563 bydlela skotská královna Marie. Dnes slouží dům jako školní knihovna. Za odpočinkem můžete vyrazit třeba do rozlehlého Craigtoun Country Parku, který se rozkládá jen několik kilometrů jihozápadně od města. Kromě řady pěkných parků zde uvidíte také miniaturní vlak, trampolíny, dobrodružné hřiště, golfové hřiště, stánky s uměleckými výrobky i občerstvením.

- jap -

Článek byl zobrazen 10 948 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko