Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pohádkový ostrov Skye

Při návštěvě Skotska se rozhodneme jeden den trávit na ostrově Skye. Tento ostrov je umístěn nejseverněji a je také největším ostrovem řadícím se k Vnitřním Hebridám. Duch pravé skotské atmosféry je tu ještě mnohem silnější než jinde ve Skotsku. Snad díky tomu, že kamenitý povrch a pohoří ostrova výborně kontrastuje s mořskou hladinou.

Palírny whisky

Po cestě ostrovem míjíme několik palíren whisky. Turistům nabízí řada z nich možnost exkurze s výkladem o průběhu výroby pravé skotské whisky. Některé exkurze mají také ve svém programu zařazenou degustaci výrobků. Na závěr je možné si přímo v palírně zakoupit nějakou tu flaštičku dobré, kvalitní whisky. Nakonec zastavujeme u palírny Talisker a účastníme se exkurze po palírenském závodě. Za příplatek ke vstupnému dostáváme ochutnávku místní whisky. Mírně opojeni zdejším alkoholickým nápojem nasloucháme, jak probíhá proces tvorby tohoto zlatavého moku.

ostrov Skye, palírna Talisker
Foto: palírna Talisker

Svět je malý, aneb Češi jsou všude

I když nás stále bičují provazy deště, nevzdáváme se a míříme dál za poznáním místní krajiny a kultury. V jedné z místních hospůdek, kde se zastavujeme, obsluhuje mladá Češka. Z počátku jsem překvapená, neboť jsem nečekala, že i na tomto ostrově, který se tváří jako zapomenutý kout světa, potkám svou krajanku. Ale Češi jsou zkrátka národ zvídavý, takže ani Skye jim neunikne. Mladá servírka je zde spokojená, stěžuje si pouze na nehostinné, deštivé počasí.

krajina ostrova Skye
Foto: krajina ostrova Skye (Frank Winkler)

Hurá za tuleni

Později se rozhodnu vyrazit na loďkách k útesům až do míst, kde žijí volně tuleni. Velká část účastníků zájezdu se kvůli nepřízni počasí rozhodne vynechat tento program. Musím přiznat, že jsem zpočátku také váhala, zda se v takovémto počasí vydat na loďce. Nakonec jsem se rozhodla vyrazit. A hned jsem věděla, že nebudu litovat. Po pár metrech z malé motorové lodičky vidíme, jak přímo před námi plave jeden tuleň, za chvíli druhý, třetí a nakonec na útesech, kolem nichž projíždíme, vidíme celé kolonie těchto zvířat i s malými mláďaty. Většinou splývají s krajinou, ale my projíždíme hned podél pobřeží, takže máme všechny tuleně jako na dlani. Tak úžasnou podívanou jsem opravdu nečekala. Ti, kteří na tento výlet nejeli, měli určitě právo upřímně litovat. Tuleně lze na tomto ostrově pozorovat například v blízkosti hradu Dunvegan Castle. Celí promáčení, ale bohatší o nový zážitek odjíždíme putovat dál po tomto nádherném ostrově.

Dunvegan Castle
Foto: Dunvegan Castle

Nezapomeňte navštívit Starého muže

Díky nepříjemnému větrnému počasí a únavě, která se dostavila po cestě Skotskem, jsem si nechala ujít výlet ke kamenným masívům tzv. pohoří Storr s největší kamennou dominantou The Old man of Storr, čehož dnes tak trochu lituji. Tento jehlovitě vybíhající kámen, nazývaný v překladu jako Starý muž měří několik stovek metrů. Z místa je údajně krásný výhled také na okolní krajinu. Vidět je prý na jezera v údolí i na moře. Pokud chcete zvolit nenáročný výšlap, je možné parkovat na odstavném místě pro auta vzdáleném přibližně 45. minut pěší chůze od kamene. Pro milovníky túr, je k dispozici také trasa z města Portree, která vede ke kamenné dominantě, kterou je vidět již z dálky. Trasa je dlouhá přibližně 10 kilometrů, ale je rovněž turisticky nenáročná. Toto kamenné seskupení bývá mnohými, kteří jej viděli, označováno jako nejkrásnější místo na ostrově. Proto se zde nenechejte zaleknout ani nepřízní počasí a únavou, jako já a vydejte se zdolat těch pár stovek metrů ke „Starému muži“.

Foto: krajina ostrova Skye (Frank Winkler)
Foto: krajina ostrova Skye (Frank Winkler)

Pozor na silnice

Silnice jsou na tomto ostrově velmi úzké, určené pouze pro jedno auto. Auta i autobusy mají náročný úkol si vzájemně na cestě vyhnout. Na některých místech jsou proto rozšířené. Auto či autobus zajede na tento plácek a počká, až protijedoucí posádka projede. Naštěstí provoz zde není až tak moc velký. Stalo se nám, také že nám na silnici vstoupila kráva, která se kolem cesty pásla na zelené trávě. Potom nezbývá než počkat, pokud máte štěstí, čekání netrvá ani tak dlouho. V našem případě, kravička dala přednost zeleni a na cestě se zdržela opravdu jen chvíli. Poté už nám nic v našem cestování nebrání a míříme do města Portree. Pokud netrpíte závratí, po cestě můžete zastavit ještě u 100 metrů vysokého vodopádu Muss. Tady nafotím pár fotek a pak se nechám autobusem odvést až do hlavního města ostrova Portree.

Portree
Foto: Portree

Hlavní město ostrova

V Portree žije přes 2 000 obyvatel. Z tohoto přístavního městečka jako by se vytratila drsná atmosféra Skotska a dýchl na nás romantický duch tohoto místa. V přístavu kotví lodě, nad hlavami vám lítají racci a vaše chuťové buňky si zde určitě pochutnají na místní rybě s hranolkami, známé jako fish and chips, kterou zde umí připravit znamenitě. Domečky v Portree jsou barevné, což utváří skvělou romantickou atmosféru městečka. Většina domů ať již v Anglii nebo Skotsku má typický šedavý nádech, takže tyto barevné domky jsou příjemným zpestřením.

Portree
Foto: kostel v Portree

Jak se na ostrov dostat a kde se ubytovat

Je hned několik způsobů, jak se na Skye dopravit. Nejčastěji se využívá trajektová doprava nebo most na severní straně ostrova. Pokud byste měli zájem navštívit po cestě jeden z nejfotogeničtějších skotských hradů Eilean Donan Castle, zvolte cestu po mostě. Tento hrad se nachází jen kousek od mostu spojujícího Skotskou pevninu s ostrovem Skye a je další s příjemných zastávek, kterými je dobré se pokochat. Ubytování lze sehnat mimo jiné také v hlavním městě Portree, kde se nachází hostel. Na ostrově je také několik kempů, kde je možné se ubytovat ve stanech a některé nabízí i nocleh v chatkách. Nabídku ubytování pro náročnější samozřejmě doplňují klasické hotely.

- nel -

Článek byl zobrazen 19 202 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko