Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Eilean Donan Castle – nejfotografovanější hrad světa

Hrad Eilean Donan se tyčí majestátně k nebi na malém ostrově v západní části Highlands. Stojí na útesu, jehož břehy omývají hned tři jezera a s pevninou je ostrov spojený klenutým mostem. Hrad je podle pověsti pojmenován po irském biskupovi Donanovi, který žil v šestém století a kolem roku 580 přišel do Skotska. Historici se domnívají, že v té době působil na zdejším ostrově, sdružoval kolem sebe místní obyvatele a pomáhal jim.

Historie hradu
Původní hrad byl postaven kolem roku 1220 Alexandrem II. jako nutná ochrana proti nájezdům Vikingů. Ti měli již od roku 800 až do roku 1266 pod svou nadvládou a v područí velkou část severního Skotska. Místo se ukázalo jako velmi strategické, protože se k němu dalo dostat jen po vodě. Traduje se, že k obraně hradu v době jeho největšího rozkvětu postačil při nájezdu pouze chlapec a dva bojovníci.

Hrad se v průběhu let neustále měnil. Rozšiřoval se a zase zmenšoval. Největší byl právě ve třináctém století, kdy jej chránily dvě strážní věže a vysoké kamenné hradby, které se táhly téměř po celém obvodě ostrova. Hlavní hrad a jeho obytná část stál na nejvyšším místě. O sto let později došlo ke zmenšení hradu na pětinu. Což bylo skoro nepochopitelné, ale podle odborníků šlo o nutný krok především kvůli snížení nákladů na provoz hradu. K jeho obraně totiž bylo potřeba příliš velké množství bojovníků. O další století později byla k východní zdi přistavěna nová část, která sloužila zase především ke zvýšení obrany. Své místo tu měli hlavně bojovníci a velké množství kanónů.

Eilean Donan sehrál svou roli i v době, kdy probíhal boj s Jakobity. V roce 1719 byl hrad obsazen téměř padesáti španělskými vojáky, kteří podporovali Jakobity a na Eileanu očekávali dodávku zbraní, jež měly dorazit ze Španělska.  Ovšem přísně tajná a dlouho plánovaná akce byla prozrazena. Anglická vláda se nerozmýšlela a poslala na hrad tři těžce ozbrojené fregaty, které po celé tři dny zasypávaly střelami z kanónů hrad. Téměř dvanáct stop silné zdi však porušily jen velmi málo. Proto se kapitáni lodí rozhodli pro přímý útok, angličtí vojáci přemohli španělské obránce, zmocnili se přivezených barelů se střelným prachem a hrad dobyli.

Téměř dvě stě let od této události zůstaly ruiny hradu bez povšimnutí, opuštěné a chátrající. Teprve když ostrov i s hradem koupil v roce 1911 plukovník John MacRae-Gilstrap začal získávat zpět svou zašlou slávu. Plukovník se spolu se svým tajemníkem pustil do náročné a dlouhé opravy, která trvala bezmála dvacet let a měla vtisknout hradu podobu z dob jeho největší slávy. Při rekonstrukci hradu byl vystavěn i klenutý most pro snadnější přístup. Oficiálně dokončen a otevřen byl v červenci 1932.

Současnost
Hrad Eilean Donan je jedním z nejnavštěvovanějších hradů ve Skotsku. Drží si také své prvenství, co se fotografování týče. Jde totiž o nejvíce a nejčastěji fotografovaný hrad na světě vůbec. A není divu, jeho dominanta, ať už v záři zapadajícího slunce, vystupující z mlžného oparu nebo pod nánosy bělostného sněhu je naprosto úžasná a jedinečná. Při krásném a jasném počasí se z hradeb můžete rozhlédnout po opravdu širokém okolí, a když se vám vydaří hezký den, můžete dohlédnout až na ostrov Skye, na němž je k vidění další z velmi zajímavých skotských hradů – Dunvegan. 

V současnosti je většina hradu přístupná a vy se tak můžete vydat po kamenných chodbách a snít, jaké to asi bylo, žít na takovém místě v dobách dávno minulých. Za prohlídku dozajista stojí kuchyně, která na vás dýchne atmosféru třicátých let minulého století.  Hodovní síni dominuje nejen jak se sluší a patří impozantní stůl, ale také nádherný krb. Síň je spolu s halou největší místností na hradě, míchá se tu hned několik architektonických stylů. Na stěnách najdete spoustu pláten a velkých obrazů se členy klanu rodu MacRaeů. V barvách tohoto klanu jsou vyvedeny také ložnice, které jsou umístěné v prvním patře hradu a které byly otevřeny pro veřejnost teprve v roce 1995.

Až vás prohlídka přestane bavit, můžete navštívit místní návštěvnické centrum s kavárnou nebo si v prodejně suvenýrů zakoupit nějakou vzpomínku, která vám toto nádherné místo bude připomínat.

Hrad je otevřen každý den v období od 19. března do 2. listopadu od deseti do osmnácti hodin. V průběhu prázdnin se otvírá v devět hodin. Vstupné vás přijde na 5,5 liber, studenty na 4,5, za děti do pěti let neplatíte vůbec a zvýhodněné rodinné vstupné je 13,5 liber.

Na hradě se mimo prohlídek pořádají také svatby. V době sezóny si ovšem musí svatebčané na svůj velký okamžik počkat až do zavírací doby. Mimosezónu vám zde uspořádají svatbu, v jakémkoliv čase si řeknete. Na hradě není restaurace, takže svatební hostinu a ubytování si musíte zajistit v některém z blízkých hotelů, na které vám velmi rádi dají přímo na hradě kontakty.

Hrad je samozřejmě velmi často i v hledáčku filmařů. Mohli jste jej vidět už ve více jak patnácti filmech nebo dokumentech. Za všechny jmenujme například film Soukromý život Sherlocka Holmese, Loch Ness, milovníci bondovek si jej určitě všimli ve filmu James Bond: Jeden svět nestačí, kde byl hrad sídlem britské tajné služby nebo ve filmu Rob Roy.  Získal také ocenění „Ikona Skotska 2007“, které uděluje Skotský magazín na základě hlasování svých čtenářů.  Pokud jste si toto místo zamilovali, můžete se stát jeho fanoušky třeba i na facebooku, nebo si v milé vzpomínce stáhnout na plochu tapetu s jeho fotkou a na výběr je jich hned několik i na samotných oficiálních stránkách hradu. Hrad Eilean Donan je jedinečným místem, které docela jistě stojí za návštěvu.

Autor: Petra Martišková

Předchozí články ze Skotska:
Edinburgh Castle
St. Andrews – ráj nejen pro golfisty
Autem do Skotska
Pestrobarevné Skotsk
o
Ayr – město dlouhých písčitých pláží, básní a zábavy

Článek byl zobrazen 15 085 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko